Free Template by iPage

Πλαστικά καπάκια παρέδωσε το 4ο 12/Θ Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών

Published: Friday, 07 November 2014 Written by 4ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών

Το 4ο 12/Θ Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών με τη συνδρομή του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, συγκέντρωσε περίπου 85.000 πλαστικά καπάκια από μπουκάλια νερού, αναψυκτικών κ.ά. στο πλαίσιο δράσης που υλοποιεί ο Σύλλογος Παραπληγικών Νομού Πέλλας με στόχο την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων. Τα καπάκια παραδόθηκαν στα Γιαννιτσά από γονέα που μετέφερε τα καπάκια.

Η δράση αυτή έχει μεγάλη ανταπόκριση και έχει συμβάλει στο να αγοραστούν πάρα πολλά αμαξίδια και η συμβολή του σχολείου μας πέρυσι και φέτος είναι πολύ μεγάλη.
«Το δύσκολο στην προσπάθεια αυτή είναι να βρούμε κατάλληλο χώρο, για να συγκεντρώνουμε τα καπάκια και φυσικά?

χέρια που θα μπορούν να κάνουν τη διαλογή και θα διαχειρίζονται την όλη διαδικασία. Ως πρωτοβουλία είναι πολύ καλή, καθώς η κρίση έχει φέρει πολλά προβλήματα και οι ανάγκες είναι συνεχόμενες. Ας μην ξεχνάμε ότι το να βοηθάς το συνάνθρωπό σου είναι ό,τι πιο ευχάριστο», δηλώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Σάκης Καραγιάννης.

Η ιδέα προέκυψε αρχικά σαν αστείο. Δειλά, δειλά όμως άρχισε να αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Μέσα σε ενάμιση χρόνο χιλιάδες άνθρωποι ενώθηκαν έχοντας έναν κοινό στόχο:
Να συγκεντρώσουν πλαστικά καπάκια από μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, προκειμένου να αγοραστούν αναπηρικά καροτσάκια για παραπληγικούς συμπολίτες τους που τα είχαν ανάγκη, αλλά δεν μπορούσαν να πληρώσουν γι? αυτά.

Πρωτοπόρος στην προσπάθεια αυτή είναι ο Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά...  (οδός Κολοκοτρώνη 10, τηλ. 23820 81308 και 23820 24751), ο οποίος δέχεται καθημερινά τουλάχιστον μισό τόνο πλαστικά καπάκια, που φτάνουν από όλη την Ελλάδα με διάφορους τρόπους, όπως ταχυδρομείο, κούριερ και ΚΤΕΛ. Οι εθελοντές του Συλλόγου τα μεταφέρουν με όποιον τρόπο μπορούν στα γραφεία του και από εκεί μία εταιρεία ανακύκλωσης ειδών εμφιάλωσης με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, με την οποία συνεργάζεται ο Σύλλογος, παραλαμβάνει κάθε τρεις-τέσσερις μήνες τις ποσότητες που συγκεντρώνονται. Αντάλλαγμα είναι η παροχή της οικονομικής συνδρομής της, προκειμένου να αγοραστούν αναπηρικά καρότσια, τα οποία χαρίζονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη σε όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν βρίσκονται.

«Η προσπάθειά μας άρχισε πριν από ενάμιση χρόνο και μέχρι σήμερα καταφέραμε να αγοράσουμε δεκαπέντε αναπηρικά καροτσάκια, που μεταφράζονται σε 15 τόνους πλαστικών καπακιών. Είμαστε οι πρώτοι που υλοποιήσαμε αυτήν την ιδέα. Μας στέλνουν καπάκια από όλη την Ελλάδα. Εμείς τα αξιοποιούμε και βοηθάμε όποιον παραπληγικό έχει πραγματικά ανάγκη. Μακάρι να συνεχίσει να βοηθά ο κόσμος, ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες που ζούμε», δηλώνει στη «Θ» η πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας Δήμητρα Χριστάκη. Σημειώνει ότι καπάκια στέλνουν από μεμονωμένα άτομα έως μαθητές, εστιάτορες, εργαζόμενοι ιδιωτικών εταιρειών, ακόμη και το Πολεμικό Ναυτικό και μονάδες του Ελληνικού Στρατού αλλά και εργαζόμενοι του «Παπαγεωργίου», που τα δίνουν στο Σύλλογο Φίλων-Εθελοντών του νοσοκομείου με την ονομασία «ΑΝΤΗΡΙΔΑ» και αυτός με τη σειρά του τα στέλνει στα Γιαννιτσά.
Σύμφωνα με την κ. Χριστάκη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δόθηκαν δεκαπέντε αναπηρικά καροτσάκια, εκ των οποίων τρία διατέθηκαν στην Εθελοντική Ομάδα του «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες νεφροπαθών, ένα εστάλη στο Βέλο Κορινθίας σε παιδάκι και άλλα δύο διατέθηκαν σε μέλη του Συλλόγου στα Γιαννιτσά.

Ένας τόνος καπάκια για ένα καροτσάκι 

Όπως εξηγεί η κ. Χριστάκη, για να αγοραστεί ένα αναπηρικό καροτσάκι, χρειάζεται ένας τόνος από καπάκια, ποσότητα που αυξάνεται για ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο.
«Η προσπάθειά μας άρχισε, όταν είδαμε σε μία ιστοσελίδα ότι 10.000 πλαστικά καπάκια εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών ανταλλάσσονται με ένα αναπηρικό ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο. Κινητοποιηθήκαμε και τα μαζέψαμε, αλλά οι εταιρείες στις οποίες απευθυνθήκαμε μας είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ήμασταν όμως τυχεροί, καθώς βρέθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε, η οποία έκανε πράξη το όνειρό μας, ζητώντας απλώς να μη γνωστοποιηθεί η εταιρική ταυτότητά της», λέει η κ. Χριστάκη.
Παράλληλα αναφέρει ότι χρειάζονται χέρια και χώροι, για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, και τονίζει ότι το υπουργείο Εργασίας αναγνώρισε την προσπάθεια του Συλλόγου και στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος θα στείλει προσωπικό με πεντάμηνη απασχόληση, που θα προσφέρει εθελοντική εργασία στη διαλογή των καπακιών, αλλά και φυσιοθεραπευτές και λογοθεραπευτές.

 

 

Hits: 430