Ευρωπαϊκή μέρα Γλωσσών
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (2001), που οργανώνεται σε συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάφερε να ενώσει εκατομμύρια ανθρώπους από 45 χώρες. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες γιορτάζεται η γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη και προάγεται η εκμάθηση γλωσσών.
Μετά την επιτυχία του Έτους Γλωσσών, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανήγγειλε ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών θα γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Οι γενικοί στόχοι της Ευρωπαïκής Ημέρας Γλωσσών είναι να:
- ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και την πολυμορφία των διαφόρων γλωσσών που μαθαίνονται, ώστε να αυξηθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση,
- προαχθεί η πλούσια γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη, ώστε να διατηρηθεί και να καλλιεργηθεί,
- ενθαρρυνθεί η δια βίου εκμάθηση γλωσσών, εντός και εκτός σχολείου, είτε με σκοπό τις σπουδές, είτε για επαγγελματικές ανάγκες, είτε για σκοπούς κινητικότητας ή για διασκέδαση και ανταλλαγές.
Η 26η Σεπτεμβρίου 2011 σηματοδότησε την 10η επέτειο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (ΕΗΓ) που γιορτάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλα τα 47 κράτη μέλη του.
ΕΡΓΟ ETWINNING 2017-18 "MY HANDS YOUR HANDS"
Έργο etwinning “my hands, your hands” (2017-2018)
Συνεργάζονται: Δ2 και Ε1 τάξεις του σχολείου μας με την Δ τάξη του δημοτικού σχολείου "Don Bosco" di Francavilla in Sinni της Ιταλίας
Σκοπός του έργου είναι κατά κύριο λόγο η εξάσκηση στην αγγλική γλώσσα και η επαφή με έναν διαφορετικό πολιτισμό από τον δικό μας, γι΄αυτό άλλωστε πραγματοποιήσαμε 2 τηλεδιασκέψεις μέσω skype έως τώρα (μία για κάθε τμήμα) στο εργαστήρι της πληροφορικής με την επίβλεψη του κ. Λέτσιου
Το έργο πραγματεύεται τις “καλές χρήσεις” των χεριών μας, όπως η νοηματική γλώσσα, αλλά και οι χειροτεχνίες, η μαγειρική, το τραγούδι με χειρονομίες κ. α.
Θα αναφερθούμε, επίσης και στην κακή χρήση των χεριών μας, όπως το σπρώξιμο, χτύπημα και κακές χειρονομίες για να κοροϊδεύουμε τούς συμμαθητές μας.
https://live.etwinning.net/files/desktop/pdf/certificate/project/etw_certificate_149998_el.pdf
ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ETWINNING "ANIMALS IN DANGER"
Το etwinning έργο μας “animals in danger” βραβεύτηκε με «ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ» ως έργο etwinning 2014-2015.
Συμμετείχαν οι μαθητές της περσινής Δ’ τάξης (2014-2015) του 4ου δημ. Σχολείου Γρεβενών με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αγγλικών Πετρούλας Χατζή.
Το έργο μας “animals in danger” αφορά στη γνώση και στη μελέτη μερικών ζώων υπό εξαφάνιση, που ζουν κυρίως στο περιβάλλον των ιδρυτριών χωρών του έργου ( Ελλάδας-Βουλγαρίας).
Προσπαθήσαμε με εργαλείο την αγγλική γλώσσα και την χρήση των νέων τεχνολογιών να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις των μαθητών της Δ’ τάξης ,αλλά και να τους ευαισθητοποιήσουμε σε θέματα περιβάλλοντος και επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς.
Το έργο μας στηρίχτηκε πολύ στην διδακτέα ύλη του μαθήματος των αγγλικών και της πληροφορικής. Οι μαθητές ανέπτυξαν στην αγγλική γλώσσα όλες τις δεξιότητες. Αφομοίωσαν τις γνώσεις τους από τις εργασίες που έκαναν στην τάξη στο μάθημα των αγγλικών στο εργαστήρι της πληροφορικής με την καθοδήγηση της καθηγήτριας πληροφορικής κ. Καρανάτσιου Σπυριδούλας, συμμετέχοντας, κυρίως ομαδικά, στα εξής προγράμματα: powerpoint, toondoo, socrative quiz, σταυρόλεξο hot potatoes για την χελώνα
caretta caretta και την φώκια monachus monachus, prezi, padlets κ.τ.λ.
Γνώρισαν οι ευρωπαίοι φίλοι μας- από το βίντεο της επίσκεψης του σχολείου μας-το πολύ ωραίο ελληνικό μουσείο «φυσικής ιστορίας και μανιταριών» στην Καλαμπάκα.
Οι μαθητές μας δημιουργήσαν comics με ήρωες τα ζώα,συμπληρώσαν ερωτηματολόγια socrative και έ λύσαν σταυρόλεξα hot potatoes.
Τέλος, συμμετείχαν ενεργά στο να ανεβάσουν μόνοι τους σε ηλεκτρονικό πίνακα padlet τη δημιουργία τραγουδιού “save the animals”=σώστε τα ζώα σε 3 διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά-βουλγαρικά-ελληνικά).
http://padlet.com/wall/fsepedvdzaut
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Το etwinning έργο μας “Let’s sing in different languages” (= Ας τραγουδήσουμε σε διαφορετικές γλώσσες) βραβεύτηκε με « ΕΥΡΩΠΑΙΚΉ ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ» ως έργο etwinning 2016.
Συμμετείχαν οι μαθητές της περσινής Δ1’ τάξης (2015-2016) του 4ου δημ. σχολείου Γρεβενών με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αγγλικών κ. Πετρούλας Χατζή, ιδρύτριας του έργου.
Το έργο μας έφερε σε μελωδική συνεργασία με ένα δημοτικό σχολείο στο “ FrancavillainSinni” της Ιταλίας. Προσπαθήσαμε με εργαλείο την αγγλική γλώσσα και την χρήση των νέων τεχνολογιών να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις των μαθητών της Δ1’ τάξης , αλλά και να τους ευαισθητοποιήσουμε σε θέματα επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς και παραδόσεις.
Το έργο μας στηρίχτηκε στην παρουσίαση τραγουδιών σε 3 διαφορετικές γλώσσες ( αγγλικά-ελληνικά-ιταλικά ). Τα τραγούδια –βίντεο αφορούσαν στιγμές των παιδιών από τη σχολική τους ζωή. Αναδείξαμε τα τραγούδια που λέμε στις εθνικές μας γιορτές, όταν χορεύουμε, όταν παίζουμε, στα κλασσικά μας παραμύθια, όταν μαθαίνουμε την αγγλική γλώσσα και φυσικά παρουσιάσαμε έναν χριστιανικό ύμνο, αλλά και τον Εθνικό μας Ύμνο. Ακόμα, τραγουδήσαμε στα ιταλικά ένα τραγούδι τους για τον «χειμώνα»
Επίσης, οι μαθητές εργάστηκαν κυρίως ομαδικά συμμετέχοντας στα προγράμματα kizoaκαι slideshare ενώ, συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια surveymonkey.
Τέλος, δημιούργησαν μαζί με τους Ιταλούς μαθητές ένα αγγλικό τραγούδι και το ανέβασαν σε ηλεκτρονικό πίνακα padlet. Το τραγούδι λέγεται “we love Italy, you love Greece”.
Βέβαια, πολύ χαρήκαμε τις δύο τηλεδιασκέψεις που είχαμε με την Ιταλία (μέσω Skype) και οι μαθητές των 2 χωρών μπόρεσαν να επικοινωνήσουν στην αγγλική γλώσσα και να γνωριστούν.
Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους μαθητές της περσινής Δ1’ τάξης (2015-2016) για τις εργασίες και το ζήλο τους στο έργο. . Η δημιουργικότητα τους έκανε το έργο μοναδικό. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον μαθητή Καλαθά Αντρέα για την συμμετοχή του σε ένα παραδοσιακό τραγούδι με την κιθάρα του.
Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους :
κ. Καρανάτσιου Σπυριδούλα (καθ. Πληροφορικής) για την πραγμάτωση όλων των καινοτόμων δραστηριοτήτων του μαθήματος της στο εργαστήρι των Η/Υ. ,
κ. Γούλια Κωνσταντία (καθ. Φυσικής Αγωγής ) για την εκμάθηση και παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών και παιχνιδιών . Μάλιστα, προς μεγάλη μας συγκίνηση, οι Ιταλοί μαθητές έμαθαν να χορεύουν (από το ελληνικό βίντεο που ανεβάσαμε) τον ελληνικό χορό «Κουκιά».
Επίσης, τον δάσκαλο κ. Σαρόγλου Γιώργο που έψαλε με τους μαθητές μας τον χριστιανικό ύμνο «Τη υπερμάχω» καθώς και τη δασκάλα της τάξης κ. Κυριαζίδου Γεωργία και τον διευθυντή του σχολείου μας, κ. Μπαζάκα Φώτη για την συμμετοχή τους στις εργασίες επικοινωνίας.
Πρόγραμμα e-twinning
Στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων που αναπτύχθηκαν στο σχολείο μας αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, η έκτη τάξη πραγματοποίησε κατά το τρίτο τρίμηνο της σχολικής περιόδου ένα πρόγραμμα e-twinning που εντάσσεται στα προγράμματαErasmus + της Ευρωπαϊκής Ένωσης.