Free Template by iPage

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών

Published: Friday, 26 September 2014 Written by 4ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, socialpolicy.gr

Την Παρασκευή 26-09-2014 πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών ο καθιερωμένος από το Συμβούλιο της Ευρώπης εορτασμός της Ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών.

Τα παιδιά παρουσίασαν σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες

με τον δικό τους δημιουργικό τρόπο:

Λέξεις, φράσεις και ιδιωματισμούς,

Τραγούδια, παιχνίδια και χορούς

Συμμετείχαν οι μαθητές της Γ, Ε και ΣΤ τάξης

Την επιμέλεια της γιορτής

είχαν οι καθηγήτριες των Αγγλικών κ. Πετρούλα Χατζή, Των Γαλλικών κ. Κασιμάκη Αλεξία

Με τη βοήθεια της καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Καρανάτσιου Σπυριδούλας (δημιουργία κόμιξ και powerpoint), της Φυσικής Αγωγής κ. Γούλια Κωνσταντίας (χορός) και του δασκάλου κ. Γιάννη Τσοκαλίδη (στην εκμάθηση Γερμανικών

Παρευρέθηκε και χαιρέτισε στην εκδήλωση ο Σχολικός Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας κ. Ποζουκίδης, ενώ ο διευθυντής του Σχολείου αναφέρθηκε στους γενικούς στόχους της εκδήλωσης,

Η 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 6 Δεκεμβρίου 2001, στο τέλος του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών, από το Συμβούλιο της Ευρώπης [1] , με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.

Οι γενικοί στόχοι της ημέρας είναι:

  • να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και της διαφοροποίησης των γλωσσών που μαθαίνονται με σκοπό την αύξηση της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης·
  • να προωθήσει την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία της Ευρώπης·
  • να ενθαρρύνει τη δια βίου εκμάθηση γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο.

Στο πλαίσιο αυτών των στόχων, οι πολίτες της Ευρώπης ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν την εκμάθηση μιας γλώσσας ή να αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις υπάρχουσες γλωσσικές τους δεξιότητες. Επίσης, όσοι είναι υπεύθυνοι να παρέχουν πρόσβαση στην εκμάθηση γλωσσών ενθαρρύνονται να διευκολύνουν τους πολίτες να μάθουν ένα μεγαλύτερο εύρος γλωσσών και να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες για πολιτικές που προωθούν τις γλώσσες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμάθηση γλωσσών πέρα από τα αγγλικά.

Υπάρχουν περίπου 225 ιθαγενείς γλώσσες στην Ευρώπη -περίπου το 3% των γλωσσών του κόσμου. Οι περισσότερες είναι ινδοευρωπαϊκής καταγωγής. Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες η Ευρώπη έχει γίνει πιο πολύγλωσση. Στο Λονδίνο μόνο, μιλιούνται περίπου 300 γλώσσες (αραβικάτουρκικάκουρδικάβερβερικάχίντιπουντζάμπι κ.ά.)

Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Οι Ευρωπαίοι και οι Γλώσσες τους" (Φεβρουάριος 2006) [3], 56% των πολιτών της ΕΕ (25 κράτη-μέλη) μιλούν μια γλώσσα πέρα από τη μητρική τους, αλλά το 44% παραδέχεται ότι δε μιλάει κάποια ξένη γλώσσα. Το 28%, όμως, γνωρίζει δύο ξένες γλώσσες. Το 38% των πολιτών της ΕΕ γνωρίζουν αγγλικά, ενώ τα γαλλικά και τα γερμανικά ακολουθουν με 14% η καθεμία. Στην Ελλάδα το 57% των πολιτών μιλάει μία ξένη γλώσσα, ποσοστό που συμπίπτει με τον κοινοτικό μέσο όρο, αλλά μόνο το 19% δύο ξένες γλώσσες. Το 48% των πολιτών στην Ελλάδα μιλάει αγγλικά, το 9% γερμανικά και το 8% γαλλικά.

Οι τυπικά πολύγλωσσοι Ευρωπαίοι είναι φοιτητές ή κατέχουν διοικητικές θέσεις ή έχουν γεννηθεί σε χώρα όπου ομιλείται διαφορετική γλώσσα από τη γλώσσα των γονιών τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί μια πολιτική πολυγλωσσίας, τόσο στο τρόπο λειτουργίας των θεσμών της όσο και ως στόχο για τους πολίτες της. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της Βαρκελώνης το 2002, έθεσε το στόχο τα παιδιά να μαθαίνουν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες από μικρή ηλικία [4]. Η πολυγλωσσία για την ΕΕ συνδέεται με την κινητικότητα των εργαζομένων και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ΕΕ επενδύει πάνω από ?30 εκατομμύρια το χρόνο για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και τη γλωσσική ποικιλία μέσα από τα προγράμματα Socrates και Leonardo da Vinci, ξεκινώντας με το πρωτοποριακό πρόγραμμα Lingua το 1990.

 

 Δείτε την παρουσίαση της κ. Πετρούλας Χατζή (καθηγήτρια Αγγλικών)

H Ευρωπαική Μέρα Γλωσσών 2014

More PowerPoint presentations from Dimotiko
 
 Δείτε παρακάτω την πολυμεσική εφαρμογή των μαθητών του Ε1 τμήματος όπου χρησιμοποιώντας
λογισμικό παρουσιάσεων και ηχογραφώντας τις φωνές τους παρουσίασαν διασημότητες που είναι πολύγλωσσοι.
Η εργασία έγινε κατα την διάρκεια του μαθήματος της Πληροφορικής με την κ. Καρανάτσιου Σπυριδούλα.
(Πατήστε στο εικονίδιο του ηχείου για να ακούσετε τις φωνές των παιδιών)

 

Επίσης δείτε τα comics που δημιουργήσαν με πολύ φαντασία και ευστοχία

οι μαθητές της ΣΤ τάξης του σχολείου μας. Χρησιμοποιώντας ένα σύγχρονο διαδικτυακό εργαλείο

δημιουργίας κινούμενων σχεδίων στο εργαστήριο της Πληροφορικής αποτύπωσαν με τον δικό τους

ξεχωριστό τρόπο τους ιδιωματισμούς αυτούς σε 4 Ευρωπαϊκές Γλώσσες. 

 

ΙΔΙΩΜΑΤΙΣΜΟΙ

More PowerPoint presentations from Dimotiko

 

 

Δείτε φωτογραφίες του Γιώργου Κωνσταντινίδη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hits: 445